Paluszki kokosowe – w końcu gluten free

dsc08621

Przetestowała kilka wariantów bezglutenowych kokosanek, ale dopiero ten przepis sprostał wymaganiom oryginału sporządzanego z mąki pszennej, którego przepis możecie znaleźć tutaj. Dodam, że zawierają dużo cennego błonnika i świetnie będą współgrać z aromatyczną kawą z mlekiem. Zatem zabierajcie się za pieczenie słodkich przekąsek do pracy lub szkoły.

Ilość porcji: 30 ciastek

Składniki:

200 g wiórek kokosowych

1 szklanka mąki kokosowej

1 łyżeczka proszku do pieczenia (gluten free)

szczypta soli

70 g masła śmietankowego

1/2 szklanki cukru

1 jajko

2-3 łyżki mleka

dsc08618

W jednej misce miksujemy masło z cukrem, a następnie wbijamy jajko. Miksujemy całość do uzyskania puszystej masy.

W drugiej misce mieszamy ze sobą składniki sypkie: wiórki, mąkę, proszek i sól. Dodajemy zawartość pierwszej miski i łączymy całość dłonią. Dolewamy po łyżce mleka, aż masa nie będzie aż tak sypka jak na początku.

Wilgotnymi dłońmi formujemy podłużne ciastka i kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odległości kilku centymetrów od siebie. Ciastka pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160 st. C przez około 25 minut.

Kokosanki bezglutenowe najlepiej smakują na drugi dzień (po zamknięciu ich w pudełku), wtedy stają się bardziej wilgotne. Ale to w zasadzie domena wszystkich ciastek, które zawierają w sobie wiórki kokosowe. Czas działa na ich korzyść.

dsc08623

Smacznego!

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *