Paluszki kokosowe na deser
![](https://liczilex.pl/wp-content/uploads/2015/09/DSC05526.jpg)
Nadchodzi weekend, więc możnaby coś upiec. Na małą, słodką przegryzkę przygotowałam wysokobłonnikowe ciasteczka kokosowe. Lista składników nie jest zbyt długa, tak samo jak czas przyrządzenia.
Ilość porcji: 25-30 paluszków
Składniki :
200 g wiórek kokosowych
1 jajko
1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej typ 650
60 g miękkiego masła (ok. 1/3 kostki)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Masło ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy jajko i całość dokładnie miksujemy. W oddzielnej misce mieszamy pozostałe składniki suche. Taką mieszaninę dosypujemy do składników mokrych i łączymy dłonią na jednolite ciasto.
Bierzemy odrobinę ciasta i rolujemy w dłoniach. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia rozkładamy uzyskane paluszki. Pieczemy je w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C przez 25-30 minut.
Pamiętajcie, że produkty wysokobłonnikowe powinny być sowicie popijane, by nie spowodowały spowolnienia w układzie pokarmowym.
Smacznego!