Żabie oczka z mąki kukurydzianej – gluten free
Zbliżają się Andrzejki, czyli okres ostatkowych imprez i domówek. Z myślą o osobach, którym znudziło się przegryzanie chipsów i orzeszków podczas przyjęć, przedstawiam prosty przepis na żabie oczka z mąki kukurydzianej. Ręczę, że ta bezglutenowa, pachnąca serem, słona i sycąca przekąska doskonale będzie pasować do zimnego piwa.
Ilość porcji: 100 ciastek
Kaloryczność na porcję: 30 kcal
Składniki:
3 żółtka
250 g żółtego sera (użyłam Edamskiego)
200 g masła extra
1 i 3/4 szklanki mąki kukurydzianej
200 g zielonych oliwek z papryką
Ser ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Masło, o ile nie jest wcześniej wyciągnięte z lodówki, również możemy zetrzeć na tarce. Następnie do sera i masła dodajemy żółtka i, w miarę wyrabiania ciasta dłonią, podsypujemy masę mąką kukurydzianą.
Gdy masa jest jednolita, na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy partiami ciasto na grubość 1-2 cm. Za pomocą kieliszka od wódki wykrawamy okrągłe ciastka. Kładziemy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odległości kilku cm od siebie. Następnie na wierzch każdego ciastka kładziemy połówkę oliwki z papryką, po czym dociskamy ją palcem, aby po upieczeniu oliwki nie odpadały.
Żabie oczka pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C przez około 15 min.
Życzę smacznego i udanej zabawy!