Kakaowe ciastka z chilli i daktylowym sercem – gluten free

by Dorota Leszczyńska

Kakaowe ciastka z chilli i daktylowym sercem – gluten free

DSC07790

Bezglutenowe wypieki mają swój charakterystyczny posmak i konsystencję, więc przyzwyczajenie się do nich wymaga czasu. Dlatego z ogromną radością chciałabym przedstawić nietypowe ciastka, które wcale nie smakują jak pozbawione glutenu – są miękkie, wilgotne i nie rozsypują się na piasek. Może właśnie dzięki daktylom, dużej zawartości kakao i odrobiną chilli, chce się sięgnąć po więcej.

Ilość porcji: 30 ciastek

Składniki:

2 szklanki mąki gryczanej

1/2 szklanki ciemnego kakao

3/4 szklanki cukru

1/4 łyżeczki chilli (pieprzu cayenne)

1/2 łyżeczki soli

2 jajka

200 g miękkiego masła

100-150 g daktyli suszonych

DSC07785

W dużej misce łączymy ze sobą składniki sypkie, takie jak: mąka, kakao, cukier, sól i chilli. Dolewamy rozmącone jajka i dodajemy masła. Łączymy wszystko ręką, łyżką lub robotem do uzyskania gęstej i lepkiej masy.

Ręce moczymy w wodzie, bierzemy trochę ciasta, rozpłaszczamy je w dłoni, w środek wkładamy daktyla i formujemy zgrabną spłaszczoną kulkę – wiem, że jest to niepoprawne sformułowanie z punktu widzenia matematyki, ale nie znalazłam lepszego. Staramy się, aby wszystkie kulki były podobnej wielkości. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia z kilkucentymetrowymi odstępami.

DSC07787

W piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 st. C pieczemy ciastka przez około 20-25 minut. Uważajcie, żeby nie przesuszyć ciastek w piekarniku, bo podczas ich jedzeniu będą stawały Wam w gardle. Mają być upieczone, miękkie i z wilgotnym daktylem w środku.

Przed podaniem proponuję posypać ciastka cukrem pudrem.

DSC07798

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *