Kakaowe ciastka z chilli i daktylowym sercem – gluten free
Bezglutenowe wypieki mają swój charakterystyczny posmak i konsystencję, więc przyzwyczajenie się do nich wymaga czasu. Dlatego z ogromną radością chciałabym przedstawić nietypowe ciastka, które wcale nie smakują jak pozbawione glutenu – są miękkie, wilgotne i nie rozsypują się na piasek. Może właśnie dzięki daktylom, dużej zawartości kakao i odrobiną chilli, chce się sięgnąć po więcej.
Ilość porcji: 30 ciastek
Składniki:
2 szklanki mąki gryczanej
1/2 szklanki ciemnego kakao
3/4 szklanki cukru
1/4 łyżeczki chilli (pieprzu cayenne)
1/2 łyżeczki soli
2 jajka
200 g miękkiego masła
100-150 g daktyli suszonych
W dużej misce łączymy ze sobą składniki sypkie, takie jak: mąka, kakao, cukier, sól i chilli. Dolewamy rozmącone jajka i dodajemy masła. Łączymy wszystko ręką, łyżką lub robotem do uzyskania gęstej i lepkiej masy.
Ręce moczymy w wodzie, bierzemy trochę ciasta, rozpłaszczamy je w dłoni, w środek wkładamy daktyla i formujemy zgrabną spłaszczoną kulkę – wiem, że jest to niepoprawne sformułowanie z punktu widzenia matematyki, ale nie znalazłam lepszego. Staramy się, aby wszystkie kulki były podobnej wielkości. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia z kilkucentymetrowymi odstępami.
W piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 st. C pieczemy ciastka przez około 20-25 minut. Uważajcie, żeby nie przesuszyć ciastek w piekarniku, bo podczas ich jedzeniu będą stawały Wam w gardle. Mają być upieczone, miękkie i z wilgotnym daktylem w środku.
Przed podaniem proponuję posypać ciastka cukrem pudrem.
Smacznego!