Owsiane ciasteczka z rodzynkami

by Dorota Leszczyńska

Owsiane ciasteczka z rodzynkami

DSC04777

Ciastka owsiane uchodzą za zdrowszą przegryzkę. Głównym ich składnikiem są płatki owsiane, które są zalecane osobom zmagającym się z problemami układu trawiennego. Zbawiennie wpływają bowiem na śluzówkę przewodu pokarmowego. Przedstawiam więc małe co nieco o wielkich możliwościach.

DSC04778

Składniki:

2 szklanki płatków owsianych (zwykłych)

1,5 szklanki mąki pszennej typ 650

0,75 szklanki drobnego cukru

pół łyżeczki proszku do pieczenia

łyżeczka cynamonu

100 g rozpuszczonego masła

2 jajka

100 g rodzynek

DSC04764

Rodzynki myjemy, a następnie moczymy w wodzie przez około 5 minut.

Masło jedynie rozpuszczamy – nie gotujemy.

Suche składniki takie jak: płatki, mąka, cukier, proszek i cynamon, mieszamy w misce. Wybijamy do miski jajka, wrzucamy odsączone rodzynki i zalewamy całość rozpuszczonym masłem. Łączymy wszystko dłonią, tak aby składniki równomiernie się rozprowadziły.

Dłonie moczymy w wodzie – dzięki temu łatwiej będzie nam formować równomierne ciastka. Bierzemy odpowiednią ilość ciasta, tworzymy z niej w dłoniach kulkę, a następnie przyciskamy na płasko.

DSC04772

Ciastka pieczemy w 160 st. C do momentu przyrumienienia. Przy dużych ciastkach, może to potrwać nawet 40 minut, dlatego bądźcie czujni.

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *