Owsiane ciasteczka z rodzynkami
Ciastka owsiane uchodzą za zdrowszą przegryzkę. Głównym ich składnikiem są płatki owsiane, które są zalecane osobom zmagającym się z problemami układu trawiennego. Zbawiennie wpływają bowiem na śluzówkę przewodu pokarmowego. Przedstawiam więc małe co nieco o wielkich możliwościach.
Składniki:
2 szklanki płatków owsianych (zwykłych)
1,5 szklanki mąki pszennej typ 650
0,75 szklanki drobnego cukru
pół łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka cynamonu
100 g rozpuszczonego masła
2 jajka
100 g rodzynek
Rodzynki myjemy, a następnie moczymy w wodzie przez około 5 minut.
Masło jedynie rozpuszczamy – nie gotujemy.
Suche składniki takie jak: płatki, mąka, cukier, proszek i cynamon, mieszamy w misce. Wybijamy do miski jajka, wrzucamy odsączone rodzynki i zalewamy całość rozpuszczonym masłem. Łączymy wszystko dłonią, tak aby składniki równomiernie się rozprowadziły.
Dłonie moczymy w wodzie – dzięki temu łatwiej będzie nam formować równomierne ciastka. Bierzemy odpowiednią ilość ciasta, tworzymy z niej w dłoniach kulkę, a następnie przyciskamy na płasko.
Ciastka pieczemy w 160 st. C do momentu przyrumienienia. Przy dużych ciastkach, może to potrwać nawet 40 minut, dlatego bądźcie czujni.
Smacznego!