Kakaowe kokosanki z wilgotnym wnętrzem- gluten free

DSC08184

Jeszcze kilka lat temu mąka kokosowa była nomen omen egzotycznym produktem na sklepowych pólkach. Obecnie co raz częściej trafia do naszego koszyka. Lubię eksperymentować w kuchni, zatem porwałam się w ten weekend w końcu na stworzenie kokosanek bezglutenowych. Ciastka wyszły bajecznie wilgotne z wyczuwalnym posmakiem kokosu i kakao. Nie można się wręcz powstrzymać, aby nie sięgnąć po kolejną kokosankę.

Ilość porcji: 24 duże ciastka

Składniki:

1 i 1/3 szklanki wiórek kokosowych

1 szklanka mąki kokosowej

1/3 szklanki mąki gryczanej

1/2 szklanki ciemnego kakao

100 g masła

3 jajka

1 opakowanie cukru waniliowego

3/4 szklanki cukru

DSC08186

W dużej misce mieszamy ze sobą: mąkę kokosową, mąkę gryczaną, wiórki kokosowe i kakao. W drugiej misce ucieramy masło z cukrem i stopniowo wbijamy jajka. Tak uzyskaną masę dodajemy do składników suchych. mieszamy całość za pomocą łyżki.

Masę rozkładamy na dużym arkuszu folii i i skręcamy całość w formę rulonu. Staramy się, aby ciasto było równomiernie rozłożone. Wkładamy ciasto do lodówki na 15 minut i w tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 160 st. C.

Wyciągamy ciasto z lodówki, rozwijamy z folii i kroimy na dwucentymetrowe plastry. Przed położeniem na blachę możemy je uformować w trójkąty (właśnie tak zrobiłam).

Ciastka pieczemy przez około 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciastka powinny mieć spieczoną skórkę i wilgotne wnętrze.

DSC08190

Kokosanki idealnie smakują z zimnym mlekiem. Łasuchom proponuję polać je jeszcze płynną gorzką czekoladą – efekt iście dekadencki.

Smacznego! 

admin

Barwna i uśmiechnięta doktorantka w Katedrze Prawa Podatkowego na Wydziale Prawa Uniwersytetu w Białymstoku, która nie może zdecydować się na jedną pasję w życiu.

Może Ci się również spodoba