Owsiane ciasteczka z rodzynkami

DSC04777

Ciastka owsiane uchodzą za zdrowszą przegryzkę. Głównym ich składnikiem są płatki owsiane, które są zalecane osobom zmagającym się z problemami układu trawiennego. Zbawiennie wpływają bowiem na śluzówkę przewodu pokarmowego. Przedstawiam więc małe co nieco o wielkich możliwościach.

DSC04778

Składniki:

2 szklanki płatków owsianych (zwykłych)

1,5 szklanki mąki pszennej typ 650

0,75 szklanki drobnego cukru

pół łyżeczki proszku do pieczenia

łyżeczka cynamonu

100 g rozpuszczonego masła

2 jajka

100 g rodzynek

DSC04764

Rodzynki myjemy, a następnie moczymy w wodzie przez około 5 minut.

Masło jedynie rozpuszczamy – nie gotujemy.

Suche składniki takie jak: płatki, mąka, cukier, proszek i cynamon, mieszamy w misce. Wybijamy do miski jajka, wrzucamy odsączone rodzynki i zalewamy całość rozpuszczonym masłem. Łączymy wszystko dłonią, tak aby składniki równomiernie się rozprowadziły.

Dłonie moczymy w wodzie – dzięki temu łatwiej będzie nam formować równomierne ciastka. Bierzemy odpowiednią ilość ciasta, tworzymy z niej w dłoniach kulkę, a następnie przyciskamy na płasko.

DSC04772

Ciastka pieczemy w 160 st. C do momentu przyrumienienia. Przy dużych ciastkach, może to potrwać nawet 40 minut, dlatego bądźcie czujni.

Smacznego!

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *