Kruche i delikatnie słone ciastka maślane
Maślane ciastka nierozerwalnie kojarzą mi się z dzieciństwem. Moja Babcia piekła je w hurtowych ilościach, a do ich zrobienia używała masła domowej produkcji, które konserwowała solą. Właśnie dlatego jej ciastka miały wyczuwalną słoną nutę, a przy tym niesamowicie pachniały i smakowały. Chcąc, by wspomnienia powróciły, przygotowałam własne ciastka maślane, które niemal przypominają ten idealny pierwowzór.
Składniki:
3 szklanki przesianej mąki pszennej (typ 650)
3/4 szklanki cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
200 g miękkiego masła ekstra
2 łyżki kwaśnej śmietany (12 % tł.)
3 żółtka
Mąkę przesiewamy, a następnie dodajemy cukier, proszek i sól – dokładnie ze sobą mieszamy. Dodajemy żółtka, śmietanę i masło. Dłonią zagniatamy składniki na jednolite ciasto, które powinno stać się plastyczne lecz nie powinno przywierać do skóry.
Rozwałkowujemy partiami ciasto i wykrawamy ciastka o grubości około 1 cm. Użyłam formy 3D, którą szczerze polecam, bo zostawia na ciastkach dodatkowy wzór. Ciastka rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odległości kilku cm od siebie.
Ciastka pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C przez około 15 minut.
Smacznego!