Owsiane ciasteczka z żurawiną i miodem
Mam w rodzinie miłośników ciastek owsianych, którzy ostatnio rzucili mi nowe wyzwanie. Z tego zrodził się przepis na owsiane ciasteczka z żurawiną i miodem. Ciastka są złote, chrupkie z zewnątrz, miękkie w środku, a żurawionowo-miodowy posmak wieńczy całość. Trochę zdrowia a trochę przyjemności w jednym, co nie oznacza, że skończy się wyłącznie na jednym.
Składniki:
2 szklanki płatków owsianych (zwykłych)
1,5 szklanki mąki pszennej typ 650
0,75 szklanki drobnego cukru
2 łyżki miodu wielokwiatowego
łyżeczka proszku do pieczenia
100 g rozpuszczonego masła
2 jajka
100 g suszonej żurawiny
Suszoną żurawinę myjemy, a następnie moczymy w wodzie przez około 5 minut.
Masło jedynie rozpuszczamy – nie gotujemy.
Suche składniki takie jak: płatki, mąka, cukier i proszek, mieszamy w misce. Wbijamy do miski jajka, wrzucamy odsączoną żurawinę i zalewamy całość miodem oraz rozpuszczonym masłem. Łączymy wszystko dłonią, tak aby składniki równomiernie się rozprowadziły. W ten sposób uzyskaliśmy lepką masę.
Dłonie moczymy w wodzie – dzięki temu łatwiej będzie nam formować równomierne ciastka. Bierzemy odpowiednią ilość ciasta, tworzymy z niej w dłoniach kulkę, a następnie przyciskamy na płasko.
Ciastka pieczemy w 165 st. C do momentu mocnego zezłocenia. Pieczenie potrwa mniej więcej 35 minut.
Smacznego!