Paluszki kokosowe na deser

by Dorota Leszczyńska

Paluszki kokosowe na deser

DSC05526

Nadchodzi weekend, więc możnaby coś upiec. Na małą, słodką przegryzkę przygotowałam wysokobłonnikowe ciasteczka kokosowe. Lista składników nie jest zbyt długa, tak samo jak czas przyrządzenia.

Ilość porcji: 25-30 paluszków

Składniki :

200 g wiórek kokosowych

1 jajko

1/2 szklanki cukru

3/4 szklanki mąki pszennej typ 650

60 g miękkiego masła (ok. 1/3 kostki)

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

DSC05521

Masło ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy jajko i całość dokładnie miksujemy. W oddzielnej misce mieszamy pozostałe składniki suche. Taką mieszaninę dosypujemy do składników mokrych i łączymy dłonią na jednolite ciasto.

Bierzemy odrobinę ciasta i rolujemy w dłoniach. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia rozkładamy uzyskane paluszki. Pieczemy je w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C przez 25-30 minut.

DSC05522

Pamiętajcie, że produkty wysokobłonnikowe powinny być sowicie popijane, by nie spowodowały spowolnienia w układzie pokarmowym.

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *