Żabie oczka

by Dorota Leszczyńska

Żabie oczka

DSC04151

Mała rzecz a cieszy, do tego mruga z talerza. „Żabie oczka” to słona, serowa przekąska, której przyrządzenie może i wymaga większej aktywności niż pójście do sklepu po chipsy, ale z pewnością ma krótszą listę składników.

 Kaloryczność na 1 ciastko: ok. 50 kcal

DSC04147

Składniki:

3 żółtka

2 (niecałe) szklanki mąki pszennej (300 g)

250 g sera żółtego

200 g masła śmietankowego (ok. 60 % tł.)

160-180 g oliwek z pastą paprykową

Zaczynamy od starcia sera na małych oczkach. Użyłam sera edamskiego, ale – jeżeli ktoś lubi bardziej wyraziste sery – polecam również emmentalera czy ser królewski. Masło śmietankowe wyjęte z lodówki najlepiej zetrzeć na grubych oczkach, wtedy łatwiej będzie połączyć składniki.

Do sera i masła dodajemy żółtka. Podsypujemy wszystko mąką w miarę wyrabiania ciasta.

DSC04150

Rozwałkowujemy ciasto i (za pomocą chociażby kieliszka) wykrawamy kułeczka. Kładziemy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym ciasteczku kładziemy połówkę oliwki równą częścią do góry i przyciskamy.

DSC04153

Żabie oczka świetnie nadają się na przekąskę podczas przyjęcia. Ze względu na słony i ostry smak idealnie komponują się z goryczką piwa. Uważajcie jednak na ilość; są bardzo kaloryczne.

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *