Szybkie i proste pasty z awokado – #3 ulubione przepisy

by Dorota Leszczyńska

Szybkie i proste pasty z awokado – #3 ulubione przepisy

Obniża poziom cholesteroli dzięki kwasowi oleinowemu. Reguluje ciśnienie krwi za sprawą zawartego w nim potasu. Poza tym wspomaga wzrok, wspiera układ immunologiczny, pozytywnie wpływa na stan skóry czy spowalnia proces starzenia. Mowa o awokado i jego dobroczynnych właściwościach dla naszego zdrowia. W związku z tym, że jest to najbardziej kaloryczny (160 kcal/100 g) i tłusty (15 g tłuszczu/100 g) owoc świetnie sprawdzi się jako dodatek uzupełniający makro posiłku o zdrowe tłuszcze roślinne. W mojej kuchni przede wszystkim sprawdza się jako podstawa różnego rodzaju past, którymi mogę posmarować pieczywo, wafle czy placuszki. Chciałabym podzielić się z Wami moimi ulubionymi trzema przepisami na szybkie i proste pasty z awokado.

Pasta z awokado i ogórkiem

Składniki:

  • 1 awokado
  • 1/3 świeżego ogórka
  • 1/2 opakowania serka naturalnego Bieluch (lekkiego)
  • 50 g ciemnych oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z 1/2 cytryny
  • przyprawy: sól, pieprz cayenne, pieprz czarny

Najważniejsze podczas przygotowywanie tej pasty z awokado jest uprzednie posolenie pokrojonego ogórka. Dzięki temu z ogórka wytrąci się woda, którą należy odsączyć przed dodaniem go do reszty składników.

Tak orzeźwiająca i lekka pasta świetnie sprawdzi się jako dip do nachosów. Polecałabym jedynie dodać zamiast połowy, całe opakowanie serka naturalnego. Konsystencja będzie wtedy bardziej płynna.

Pasta z awokado, serkiem i pomidorem

Składniki:

  • 1 awokado
  • 100 g serka śmietankowego (z czosnkiem)
  • 1 sparzony wrzątkiem pomidor bez skórki
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g oliwek zielonych z papryką
  • przyprawy: pieprz czarny, pieprz cayenne

W końcu pasta z awokado dla miłośników czosnku i ostrego smaku. Uważajcie jednak na pomidora. Zależy nam jedynie na jego pokrojonym miąższu. Zatem warto go uprzednio sparzyć wrzątkiem, obrać skórkę i usunąć ze środka gniazda nasienne.

Pasta z awokado, oliwkami i papryką

Składniki:

  • 1 awokado
  • 1/4 papryki czerwonej
  • 50 g oliwek zielonych z papryką
  • 10 cm pora
  • sok z 1/2 cytryny
  • przyprawy: sól i pieprz

Miałam szczęście i natrafiłam na bardzo dojrzałe awokado. Wystarczyło je potraktować widelcem, by uzyskać przyjemną, kremową konsystencję. Do tego drobno pokrojone warzywa i uzyskujemy świetnie rozprowadzającą się pastę z awokado, choć wciąż czujemy jej poszczególne składniki.


Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *