Owsiane ciasteczka z żurawiną i miodem

by Dorota Leszczyńska

Owsiane ciasteczka z żurawiną i miodem

DSC07100

Mam w rodzinie miłośników ciastek owsianych, którzy ostatnio rzucili mi nowe wyzwanie. Z tego zrodził się przepis na owsiane ciasteczka z żurawiną i miodem. Ciastka są złote, chrupkie z zewnątrz, miękkie w środku, a żurawionowo-miodowy posmak wieńczy całość. Trochę zdrowia a trochę przyjemności w jednym, co nie oznacza, że skończy się wyłącznie na jednym.

Składniki:

2 szklanki płatków owsianych (zwykłych)

1,5 szklanki mąki pszennej typ 650

0,75 szklanki drobnego cukru

2 łyżki miodu wielokwiatowego

łyżeczka proszku do pieczenia

100 g rozpuszczonego masła

2 jajka

100 g suszonej żurawiny

DSC07094

Suszoną żurawinę myjemy, a następnie moczymy w wodzie przez około 5 minut.

Masło jedynie rozpuszczamy – nie gotujemy.

Suche składniki takie jak: płatki, mąka, cukier i proszek, mieszamy w misce. Wbijamy do miski jajka, wrzucamy odsączoną żurawinę i zalewamy całość miodem oraz rozpuszczonym masłem. Łączymy wszystko dłonią, tak aby składniki równomiernie się rozprowadziły. W ten sposób uzyskaliśmy lepką masę.

DSC07101

Dłonie moczymy w wodzie – dzięki temu łatwiej będzie nam formować równomierne ciastka. Bierzemy odpowiednią ilość ciasta, tworzymy z niej w dłoniach kulkę, a następnie przyciskamy na płasko.

Ciastka pieczemy w 165 st. C do momentu mocnego zezłocenia. Pieczenie potrwa mniej więcej 35 minut.

DSC07103

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *