Paluszki kokosowe na deser
Nadchodzi weekend, więc możnaby coś upiec. Na małą, słodką przegryzkę przygotowałam wysokobłonnikowe ciasteczka kokosowe. Lista składników nie jest zbyt długa, tak samo jak czas przyrządzenia.
Ilość porcji: 25-30 paluszków
Składniki :
200 g wiórek kokosowych
1 jajko
1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej typ 650
60 g miękkiego masła (ok. 1/3 kostki)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Masło ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy jajko i całość dokładnie miksujemy. W oddzielnej misce mieszamy pozostałe składniki suche. Taką mieszaninę dosypujemy do składników mokrych i łączymy dłonią na jednolite ciasto.
Bierzemy odrobinę ciasta i rolujemy w dłoniach. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia rozkładamy uzyskane paluszki. Pieczemy je w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C przez 25-30 minut.
Pamiętajcie, że produkty wysokobłonnikowe powinny być sowicie popijane, by nie spowodowały spowolnienia w układzie pokarmowym.
Smacznego!