Żabie oczka
Mała rzecz a cieszy, do tego mruga z talerza. „Żabie oczka” to słona, serowa przekąska, której przyrządzenie może i wymaga większej aktywności niż pójście do sklepu po chipsy, ale z pewnością ma krótszą listę składników.
Kaloryczność na 1 ciastko: ok. 50 kcal
Składniki:
3 żółtka
2 (niecałe) szklanki mąki pszennej (300 g)
250 g sera żółtego
200 g masła śmietankowego (ok. 60 % tł.)
160-180 g oliwek z pastą paprykową
Zaczynamy od starcia sera na małych oczkach. Użyłam sera edamskiego, ale – jeżeli ktoś lubi bardziej wyraziste sery – polecam również emmentalera czy ser królewski. Masło śmietankowe wyjęte z lodówki najlepiej zetrzeć na grubych oczkach, wtedy łatwiej będzie połączyć składniki.
Do sera i masła dodajemy żółtka. Podsypujemy wszystko mąką w miarę wyrabiania ciasta.
Rozwałkowujemy ciasto i (za pomocą chociażby kieliszka) wykrawamy kułeczka. Kładziemy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym ciasteczku kładziemy połówkę oliwki równą częścią do góry i przyciskamy.
Żabie oczka świetnie nadają się na przekąskę podczas przyjęcia. Ze względu na słony i ostry smak idealnie komponują się z goryczką piwa. Uważajcie jednak na ilość; są bardzo kaloryczne.
Smacznego!