Szybkie i proste pasty z awokado – #3 ulubione przepisy

Obniża poziom cholesteroli dzięki kwasowi oleinowemu. Reguluje ciśnienie krwi za sprawą zawartego w nim potasu. Poza tym wspomaga wzrok, wspiera układ immunologiczny, pozytywnie wpływa na stan skóry czy spowalnia proces starzenia. Mowa o awokado i jego dobroczynnych właściwościach dla naszego zdrowia. W związku z tym, że jest to najbardziej kaloryczny (160 kcal/100 g) i tłusty (15 g tłuszczu/100 g) owoc świetnie sprawdzi się jako dodatek uzupełniający makro posiłku o zdrowe tłuszcze roślinne. W mojej kuchni przede wszystkim sprawdza się jako podstawa różnego rodzaju past, którymi mogę posmarować pieczywo, wafle czy placuszki. Chciałabym podzielić się z Wami moimi ulubionymi trzema przepisami na szybkie i proste pasty z awokado.

Pasta z awokado i ogórkiem

Składniki:

1 awokado

1/3 świeżego ogórka

1/2 opakowania serka naturalnego Bieluch (lekkiego)

50 g ciemnych oliwek

1 ząbek czosnku

sok z 1/2 cytryny

przyprawy: sól, pieprz cayenne, pieprz czarny


Najważniejsze podczas przygotowywanie tej pasty z awokado jest uprzednie posolenie pokrojonego ogórka. Dzięki temu z ogórka wytrąci się woda, którą należy odsączyć przed dodaniem go do reszty składników.

Tak orzeźwiająca i lekka pasta świetnie sprawdzi się jako dip do nachosów. Polecałabym jedynie dodać zamiast połowy, całe opakowanie serka naturalnego. Konsystencja będzie wtedy bardziej płynna.

Pasta z awokado, serkiem i pomidorem

Składniki:

1 awokado

100 g serka śmietankowego (z czosnkiem)

1 sparzony wrzątkiem pomidor bez skórki

1 ząbek czosnku

50 g oliwek zielonych z papryką

przyprawy: pieprz czarny, pieprz cayenne


W końcu pasta z awokado dla miłośników czosnku i ostrego smaku. Uważajcie jednak na pomidora. Zależy nam jedynie na jego pokrojonym miąższu. Zatem warto go uprzednio sparzyć wrzątkiem, obrać skórkę i usunąć ze środka gniazda nasienne.

Pasta z awokado, oliwkami i papryką

Składniki:

1 awokado

1/4 papryki czerwonej

50 g oliwek zielonych z papryką

10 cm pora

sok z 1/2 cytryny

przyprawy: sól i pieprz


Miałam szczęście i natrafiłam na bardzo dojrzałe awokado. Wystarczyło je potraktować widelcem, by uzyskać przyjemną, kremową konsystencję. Do tego drobno pokrojone warzywa i uzyskujemy świetnie rozprowadzającą się pastę z awokado, choć wciąż czujemy jej poszczególne składniki.


Smacznego!

Dorota

Prawnik też człowiek - na poważnie i z humorem. Pomagam zaistnieć w konkurencyjnym środowisku branży prawniczej.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *