Miodowe ciasteczka z gorzką czekoladą i orzechami

DSC05640 (2)

Mikołajkowa propozycja dla ciasteczkowych łasuchów. Aromat miodu, czekolady i orzechów z pewnością przywoła magię zbliżających się świąt bardziej niż kolorowe lampki w hipermarketach.

Ilość porcji: 40 dużych ciastek.

Składniki:

3 i 1/2 szklanki mąki pszennej typ 650

3/4 szklanki cukru

2 łyżki miodu (użyłam malinowego)

2 jajka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 opakowanie budyniu wanilinowego

200 g masła śmietankowego (stołowego)

DSC05641 (2)

Do mąki z proszkiem i budyniem wrzucamy miękkie masło oraz miód. Staramy się wcierać je palcami w składniki suche do uzyskania równomiernej kruszonki. Następnie do miski wlewamy rozmącone jajka i wsypujemy cukier. Wyrabiamy ciasto, a gdy jest to koniecznie delikatnie podsypujemy mąką. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne.

Ciasto dzielimy na 3 części. Partiami rozwałkowujemy ciasto na grubość około 0,5 cm i wykrawamy ciastka. Jako formy koła użyłam zwykłej szklanki, aby na środku zmieściły się dodatki.

Dodatki:

100 g gorzkiej czekolady (70% kakao)

25 g mielonych orzechów laskowych

DSC05643 (2)

Czekoladę kroimy nożem na drobne kawałki, a orzechy miażdżymy w moździerzu albo blendujemy. Ciastka obsypujemy najpierw orzechami, następnie czekoladą.

Ciastka pieczemy przez około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C.

Smacznego!

admin

Barwna i uśmiechnięta doktorantka w Katedrze Prawa Podatkowego na Wydziale Prawa Uniwersytetu w Białymstoku, która nie może zdecydować się na jedną pasję w życiu.

Może Ci się również spodoba

2 komentarze

  1. Elwira napisał(a):

    Ciasteczka wyglądają mega smakowicie! Wypróbuję ten przepis w weekend 🙂 Pozdrawiam serdecznie:)))