Proste ciastka maślane

by Dorota Leszczyńska

Proste ciastka maślane

DSC07661

Jestem zwolenniczką prostych rozwiązań, dlatego receptury, za które się zabieram nie mogą być zbyt pracochłonne ani czasochłonne. Ponadto bardzo łatwo jest przedobrzyć w kuchni  mnogą listą składników – burząc tym samym harmonię dania lub doprowadzający do katastrofy (czytaj zakalca). Jak sama nazwa wskazuje, moje ciastka nie wymagają niebywałych umiejętności, poświęcenia godzin w kuchni ani zasobnego portfela. Niby takie proste, ale podobnych nie kupi się w sklepie.

Przepis na ok. 40 ciastek

Składniki:

2 żółtka

1/2 szklanki cukru pudru

1 opakowanie cukru waniliowego

1/2 łyżeczki soli

200 g masła

2 i 3/4 szklanki mąki pszennej (wrocławskiej)

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki kwaśnej śmietany (18% tł.)

DSC07669

Ucieramy w misce żółtka z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i solą. Następnie dodajemy na pół miękkie masło i miksujemy. Do drugiej miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Dodajemy śmietanę i masę maślaną z pierwszej miski. Wyrabiamy ciasto ręką na gładką masę.

Na odsypanej mąką stolnicy wałkujemy partiami ciasto na grubość około 1 cm i wykrawamy kształty ciastek. Moje ciastka są klasycznie okrągłe, dzięki użyciu (jako formy) odwróconej szklanki.

Ciastka pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C przez około 15 minut.

DSC07672

Dekoracja:

100 g mlecznej czekolady

100 g mlecznych draży

Do dekoracji użyłam rozpuszczonej, mlecznej czekolady, którą rozprowadziłam nierównomiernie na ostudzonych ciastkach. Zanim czekolada zastygła, w lepkich miejscach ułożyłam mleczne draże. Dekoracja jest jednak bardzo umowna, aby ciastka łatwiej przechowywać w zupełności wystarczy nam zwykły cukier puder lub lukier.

DSC07670

Smacznego!

 

Jedna odpowiedź

  1. XMC.pl pisze:

    Zwykle, zanim życie wręczy nam swoje najwspanialsze prezenty, owija je starannie w największe przeciwnosci losu… – Richard Paul Evans

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *