Niby brownie, czyli kakaowe ciastka z mąki kokosowej – gluten free
W kuchni można człowieka oszukać na wiele sposobów, zamieniając pewne składniki, dodając odpowiednie dodatki bądź naśladując strukturę i konsystencję. Przyznaję się, że w przepisie na bezglutenowe ciastka brownie, odnaleźć możecie wszystkie wyżej wymienione oszustwa. Niemniej jednak uważam, że nikt mi nie będzie robił tego za złe. Cel uświęca przecież środki.
Ilość porcji: 25 ciastek
Składniki:
2 jajka
2 szklanki mąki kokosowej
2 duże łyżki ciemnego kakao
1 szklanka cukru
1/3 kostki masła (ok.60 g)
8-10 łyżek mleka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 flakonika aromatu arakowego
***
cukier puder do obsypania
Do miski wsypujemy mąkę, sodę, cukier i kakao. Sypkie składniki mieszamy za pomocą łyżki. Następnie wpijamy jajka, wlewamy mleka (najpierw 8 łyżek) i trochę aromatu oraz dodajemy miękkiego masła. Dłonią dokładnie łączymy ze sobą składniki. Jeżeli masa okazuje się zbyt sypka dolewamy po łyżce mleka, aż cała masa będzie zwarta.
Masę dzielimy na dwie części i z każdej z nich formujemy walce. Warto do tego użyć folii spożywczej – dzięki temu walce będą zwarte, bez powietrza w środku i jednakowych wymiarów. Tak uformowane walce kroimy po kolei nożem na plastry grubości około 1-2 cm. Plastry ciasta kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciastka pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 165 st. C przez około 20-25 minut. Ciastka po upieczeniu powinny mieć delikatną skorupkę na wierzchu i miękką konsystencję w środku. Do dekoracji brownie może posłużyć nam cukier puder.
Smacznego!