Makowiec na szybko

by Dorota Leszczyńska

Makowiec na szybko

DSC05744

Co nam zostało przygotować na Święta Bożego Narodzenia? Ubić karpia, skleić pierogi i upiec makowca. A ja właśnie chcę pomóc w tej trzeciej sprawie. Dla oszczędzenia czasu i zachodu, przedstawiam przepis na makowca, do którego przygotowania nie trzeba będzie żmudnie ucierać maku.

Składniki ciasta:

250 g mielonego maku (gotowego)

1 szklanka cukru

5 jaj

1/2 szklanka mąki pszennej

1/2 szklanki kaszy manny

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 flakonika aromatu migdałowego

3 łyżki oleju rzepakowego

DSC05741

Oddzielamy żółtka od białek. W jednej misce ubijamy białka z cukrem na sztywną pianę. W drugiej misce ucieramy żółtka z cukrem i aromatem. Następnie dodajemy do żółtek olej i miksujemy do uzyskania puszystości. Powoli dodajemy białek i delikatnie łączymy. Po czym dosypujemy mąkę, proszek i kaszę. Na samym końcu wsypujemy gotowy zmielony mak (sypki, nie z puszki).

Po dokładnym wymieszaniu łyżką, masę wylewamy do dużej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Całość pieczemy przez 1 godzinę w temperaturze 180 st. C.

Dekoracja:

60 g czekolady mlecznej

30 g płatków migdałów

DSC05735

Po ostudzeniu ciasta, delikatnie nasączamy je przegotowaną wodą z każdej strony (może być to również rum czy inny aromatyczny alkohol). Następnie dekorujemy makowiec rozpuszczoną czekoladą i przyozdabiamy płatkami migdałów.

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *