Słone ciastka owsiane z ziarnami i pestkami – gluten free

Ciastka owsiane to jedne z moich ulubionych przekąsek. Wystarczy zjeść 1 lub 2 domowej roboty ciastka z płatów górskich, a czujemy się syci i najedzeni. Za sprawą błonnika zawartego w owsie oraz wysokiej zawartości białka i tłuszczu w dodatkach, takich jak ziarna czy pestki, moje słone ciastka owsiane możecie zabrać na drugie śniadanie bez wyrzutów sumienia lub zjeść przed wymagającym treningiem. Ponadto są bezglutenowe i mają niską zawartość cukru. Zatem do dzieła!
Ilość porcji: ok. 30 ciastek (2 duże blachy)
Składniki:
2 szklanki płatków owsianych górskich (zwykłych, bezglutenowych)
1 szklanka mąki ryżowej
1/2 szklanki mąki jaglanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka soli lub mniej (według uznania)
1/2 łyżeczki cynamonu
1/3 szklanki cukru
100 g masła
3 jaja
5 łyżek oleju rzepakowego
2 łyżki wody
100 g ziaren słonecznika
100 g pestek dyni

Na patelni delikatnie prażymy ziarna słonecznika i pestki dyni. Natomiast w rondelku lub w mikrofalówce rozpuszczamy połowę kostki masła. Włączamy piekarnik wraz z termoobiegiem i rozgrzewamy go do 150 st. C. W misce mieszamy ze sobą sypkie składniki: 3 rodzaje mąki, cukier, proszek do pieczenia, sól, cynamon, ziarna i pestki. Wbijamy jajka, wlewamy olej, wodę i rozpuszczone masło. Łączymy masę dłonią na klejącą się masę. Na blasze rozkładamy papier do pieczenia lub folię aluminiową. Wilgotną dłonią formujemy ciastka i kładziemy je na wyłożonej blasze w odległości 2 cm od siebie. Ciastka wkładamy do piekarnika – najpierw pieczemy w 150 st. C z termoobiegiem przez ok. 12 minut, a na koniec podwyższamy temperaturę do 180 st. C, włączamy dodatkowo górne opiekanie i pieczemy tak do zrumienianie przez ok. 3-5 minut.
Ciastka po ostudzeniu możemy przechowywać do 2-3 tygodniu w metalowym lub szklanym pojemniku wyłożonym papierem/serwetką.

Smacznego!