Owsiane ciastka z ziarnami słonecznika i cynamonem

by Dorota Leszczyńska

Owsiane ciastka z ziarnami słonecznika i cynamonem

Kompromisy nie są wcale takie złe, zwłaszcza gdy mają pogodzić dwie skrajności. W tym wypadku mam na myśli – zdrowe odżywianie i słodką przyjemność. Owsiane ciastka mają bardzo wysoką zawartość błonnika korzystnego dla przewodu pokarmowego, ziarna słonecznika są źródłem cynku, żelaza, potasu, wapnia oraz witamin urody i młodości (E, B, A, D) a cynamon pomaga regulować poziom cukru we krwi dzięki uwrażliwieniu tkanek na insulinę. Poza tymi zdrowotnymi dobrociami ciastka są po prostu słodkie, nieco słone, pachnące masłem i spulchnione mąką pszenną. Tak właśnie wyglądają kompromisowe ciastka, które mam nadzieję i Wam zasmakują.

Składniki:

2 szklanki płatków owsianych

1 szklanka mąki pszennej typ 650

1/2 szklanki mąki owsianej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 szklanki cukru

opakowanie cukru wanilinowego

płaska łyżeczka soli

łyżeczka cynamonu

2 jaja

100 g masła ekstra

1-2 łyżki wody

200 g ziaren słonecznika

2 łyżki siemienia lnianego

pestki dyni do dekoracji

***

Masło delikatnie podgrzewamy, aby się rozpuściło. Ziarna słonecznika prażymy do zrumienienia na suchej patelni – przez około 2 minuty. W dużej misce mieszamy ze sobą składniki suche: płatki, mąki, proszek do pieczenia, cukier, sól i cynamon oraz dosypujemy do nich podprażone ziarna słonecznika oraz siemię lniane. Następnie wpijamy jajka i zalewamy całość rozpuszczonym masłem. Ręką wyrabiamy masę, podlewając w razie potrzeby wodą. Powinna wyjść klejąca pulpa, z której wilgotnymi dłońmi formujemy kulki i spłaszczamy na kształt ciastka. Do dekoracji możemy użyć pestki dyni, które przyciskamy na środku, aby połączyły się z masą.  Ciastka oczywiście rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C. Pieczemy ciastka do zrumieniania. Moje ciastka były dosyć duże więc piekłam je około 25 minut.

Takie ciastka świetnie smakują wyjęte prosto z pieca, ale zachęcam do zostawienia ich na czarną godzinę w pudełku. Stają się wtedy bardziej wilgotne.

Smacznego! 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *