Makowiec na szybko
Co nam zostało przygotować na Święta Bożego Narodzenia? Ubić karpia, skleić pierogi i upiec makowca. A ja właśnie chcę pomóc w tej trzeciej sprawie. Dla oszczędzenia czasu i zachodu, przedstawiam przepis na makowca, do którego przygotowania nie trzeba będzie żmudnie ucierać maku.
Składniki ciasta:
250 g mielonego maku (gotowego)
1 szklanka cukru
5 jaj
1/2 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki kaszy manny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 flakonika aromatu migdałowego
3 łyżki oleju rzepakowego
Oddzielamy żółtka od białek. W jednej misce ubijamy białka z cukrem na sztywną pianę. W drugiej misce ucieramy żółtka z cukrem i aromatem. Następnie dodajemy do żółtek olej i miksujemy do uzyskania puszystości. Powoli dodajemy białek i delikatnie łączymy. Po czym dosypujemy mąkę, proszek i kaszę. Na samym końcu wsypujemy gotowy zmielony mak (sypki, nie z puszki).
Po dokładnym wymieszaniu łyżką, masę wylewamy do dużej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Całość pieczemy przez 1 godzinę w temperaturze 180 st. C.
Dekoracja:
60 g czekolady mlecznej
30 g płatków migdałów
Po ostudzeniu ciasta, delikatnie nasączamy je przegotowaną wodą z każdej strony (może być to również rum czy inny aromatyczny alkohol). Następnie dekorujemy makowiec rozpuszczoną czekoladą i przyozdabiamy płatkami migdałów.
Smacznego!