Miodowe ciasteczka z gorzką czekoladą i orzechami
Mikołajkowa propozycja dla ciasteczkowych łasuchów. Aromat miodu, czekolady i orzechów z pewnością przywoła magię zbliżających się świąt bardziej niż kolorowe lampki w hipermarketach.
Ilość porcji: 40 dużych ciastek.
Składniki:
3 i 1/2 szklanki mąki pszennej typ 650
3/4 szklanki cukru
2 łyżki miodu (użyłam malinowego)
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie budyniu wanilinowego
200 g masła śmietankowego (stołowego)
Do mąki z proszkiem i budyniem wrzucamy miękkie masło oraz miód. Staramy się wcierać je palcami w składniki suche do uzyskania równomiernej kruszonki. Następnie do miski wlewamy rozmącone jajka i wsypujemy cukier. Wyrabiamy ciasto, a gdy jest to koniecznie delikatnie podsypujemy mąką. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne.
Ciasto dzielimy na 3 części. Partiami rozwałkowujemy ciasto na grubość około 0,5 cm i wykrawamy ciastka. Jako formy koła użyłam zwykłej szklanki, aby na środku zmieściły się dodatki.
Dodatki:
100 g gorzkiej czekolady (70% kakao)
25 g mielonych orzechów laskowych
Czekoladę kroimy nożem na drobne kawałki, a orzechy miażdżymy w moździerzu albo blendujemy. Ciastka obsypujemy najpierw orzechami, następnie czekoladą.
Ciastka pieczemy przez około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C.
Smacznego!
2 komentarze
Ciasteczka wyglądają mega smakowicie! Wypróbuję ten przepis w weekend 🙂 Pozdrawiam serdecznie:)))
Mam nadzieję, że zasmakują 🙂