Mini frittaty z zielonymi dodatkami i żółtym serem – gluten free
Jeżeli przygotowujecie się do organizacji przyjęcia, garden party, spotkania z przyjaciółmi lub rodziną, a chcielibyście urozmaicić typowe menu i podać coś pożywnego, to zdecydowanie polecam przygotowanie mini frittat. W zasadzie dodatki możemy wybierać w zależności od swojej fantazji i upodobań. Niemniej jednak przedstawiam dzisiaj mój sprawdzony przepis na te małe co nieco, który mam nadzieję i Wam przypadnie do gustu.
Ilość porcji: 12
Składniki:
100 g zielonych oliwek z papryką
1/2 pęczka szczypiorku
2 średnie cebule
1 puszka zielonego groszku
1 ząbek czosnku
100 g żółtego sera (Gouda)
6 jaj
2 czubate łyżki mąki kukurydzianej
przyprawy: kurkuma, czosnek niedźwiedzi, pieprz czarny
sól
1-2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
Na patelni z olejem smażymy drobno posiekaną cebulę do delikatnego zrumienienia. Do dużej miski wrzucamy odsączony z zalewy groszek, usmażoną cebulę, drobno posiekany szczypiorek, pokrojony w małą kostkę ser i drobno pokrojone oliwki. Mieszamy całość i próbujemy farszu, aby się upewnić, na ile dosolenia możemy sobie później pozwolić przy doprawianiu masy jajecznej.
W drugiej misce roztrzepujemy rozbite jajka. Dosypujemy do nich mąki kukurydzianej i mieszamy do momentu pozbycia się grudek. Masę jajeczną doprawiamy: 1/3 łyżeczki kurkumy, 2 szczyptami pieprzu czarnego i kilkoma szczyptami suszonych liści czosnku niedźwiedziego. Dosalamy masę taką ilością soli, jaką jesteśmy w stanie zaakceptować – gdybym przygotowywała danie tylko na swoje potrzeby, w ogóle bym już nie dosalała, ale tym razem dodałam jeszcze 1/2 łyżeczki soli.
Masą jajeczną zalewamy farsz i dokładnie mieszamy całość. Następnie rozdzielamy równomierne porcje do forem od babeczek. Staramy się zachować równowagę między płynną masą, a dodatkami. Frittaty pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C przez około 40 minut.
Tak przygotowane frittaty można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno.
Smacznego!