Tiramisu à la Oreo – gluten free
Na ostatnie święta BN postanowiłam nieco poeksperymentować z przepisami na ciasto z serkiem mascarpone, czego efektem stała się wariancja na temat Tiramisu z kakaowym, bezglutenowym spodem. Aby udoskonalić znalezione receptury zabawiłam się proporcjami, rodzajem mąki, zamianą cukru na zdrowszy ksylitol (cukier brzozowy), eliminacją zbędnych składników czy dodaniem innych. Zupełnie niechcący powstało ciasto z aksamitnym kremem i spodem przypominającym w smaku ciastka Oreo, ze względu na dużą zawartość kakao. Ćwiczenia w kuchni zakończyły się takim sukcesem, że przygotowałam ciasto ponownie również na Sylwestra. I z pewnością zrobię jeszcze nie raz, bo jest szybkie, nieskomplikowane, z dobrych składników i jakie też smaczne.
Składniki ciasta:
- 100 g masła ekstra
- 4 łyżki cukru pudru lub ksylitolu
- 2 jaja
- 1/2 szklanki mąki kokosowej
- 1/2 szklanki ciemnego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
- 2-4 łyżki mleka
***
Masło ucieramy z cukrem/ksylitolem, a następnie dodajemy jajka. Do masy dosypujemy składniki suche, czyli mąkę, kakao i proszek. Miksujemy na małych obrotach do uzyskania lepkiej masy. Żeby masa nie była zbyt zwarta i trudna do rozprowadzenia po tortownicy dolewamy do niej odrobinę mleka i miksujemy. Ilość mleka zależy od tego, jak bardzo mąka kokosowa zaabsorbowała wilgoć. Konsystencja jaką powinniśmy uzyskać powinna dać się rozsmarowywać łyżką, ale z niej nie spływać.
Okrągłą lub kwadratową tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy odrobiną masła. Masę rozkładamy na powierzchni za pomocą wilgotnej łyżki. Aby rozprowadzić masę po tortownicy, maczamy łyżkę w wodzie i w ten sposób równamy powierzchnię ciasta.
Tak przygotowaną tortownicę z surowym spodem wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 175 st. C z termoobiegiem na ok. 25-30 minut w zależności od wymiarów tortownicy i grubości ciasta. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy czy ciasto się upiekło za pomocą wykałaczki. Ciasto studzimy na parapecie lub innym chłodnym/przewiewnym miejscu.
Składniki kremu:
- 250 ml słodkiej śmietanki 30% tł.
- 6 łyżek cukru pudru lub ksylitolu
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- 1/2 flakonika aromatu cytrynowego
- 500 g mascarpone
- kakao do posypania
***
Z lodówki wyciągamy śmietankę i ubijamy ją szybko za pomocą miksera. Dodajemy cukru/ksylitolu, skrobi i aromatu, a następnie miksujemy aż do uzyskania sztywnej, bitej śmietany. Do miski z bitą śmietaną dodajemy mascarpone i finalnie miksujemy całość na aksamitny krem. Powinno nam to zająć ok. 5 min, abyśmy nie przedobrzyli i nie ubili zamiast tego śmietankowego masła.
Krem rozprowadzamy na lekko ostudzone ciasto. Górę posypujemy sproszkowanym kakao, aby ciasto ładnie wyglądało. Zakrywamy tortownicę folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej całą noc lub dzień. Podajemy zawsze schłodzone i nie przechowujemy go dłużej nić przez 3 dni. W sumie z tym ostatnim nie powinno być problemu.
Smacznego!