Maślane ciasteczka z cynamonem
Jeżeli nie wyobrażacie sobie popołudniowej herbatki bez smaku pachnących ciastek maślanych, ta propozycja może zaspokoić Wasze zmysły. Domowe ciastka możecie przechowywać nawet tydzień, ale nie daję Wam gwarancji na pozostawienie ich w zapasie, bo ulatniają się w okamgnieniu.
Składniki:
4 żółtka
3,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
200 g miękkiego masła
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany lub jogurtu greckiego
(cynamon z cukrem do posypania)
Najpierw mieszamy składniki sypkie: mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Następnie dodajemy składniki mokre: żółtka, śmietanę i masło. Wyrabiamy ciasto dłonią. Gładkie i elastyczne ciasto dzielimy na 3 części, które po kolei będziemy rozwałkowywać. Część ciasta kładziemy na podsypanej mąką stolnicy i rozwałkowujemy na grubość około 0,5-1 cm. Szklanką lub kieliszkiem wykrawamy ciastka, ale możemy także użyć gotowych form – bardziej nietypowych kształtów. Tak postępujemy ze wszystkimi częściami ciasta.
Ciastka kładziemy na wyłożonej pergaminem blasze w odległości 1-2 cm od siebie (ciastka trochę urosną). Posypujemy je cynamonem z odrobiną cukru kryształu. Każdą partię ciastek pieczemy w zależności od grubości i wielkości od 10 do 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 st. C.
Smacznego!