Ciastka owsiane z kardamonem i czekoladą deserową
Połączenie kardamonu z czekoladą przywołuje u mnie miłe skojarzenia. Ten aromat i smak znajduje swoje zaszczytne miejsce w różnych przekąskach i deserach. Podczas moich ostatnich kuchennych wariacji postanowiłam bogate w błonnik ciastka owsiane wzbogacić o tego typu urozmaicenie. Dlatego zachęcam do zdrowego grzeszenia, przygotowując ciastka owsiane z kardamonem i czekoladą deserową według mojego przepisu.
Składniki:
2 szklanki płatków owsianych
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (typ 650)
3/4 szklanki cukru
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka mielonego kardamonu
2 jajka
100 ml oleju rzepakowego i płynnego masła
100 g czekolady deserowej (50% kakao)
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 175 st. C. Masło wraz olejem w proporcji 1:1 rozpuszczamy w rondelku lub mikrofalówce. Czekoladę kroimy na desce na małe kwadraciki/kawałeczki.
Do miski wsypujemy składniki suche tj. płatki, mąkę, cukier, proszek i kardamon. Mieszamy całość, rozbijamy do zawartości miski jajka i wylewamy rozpuszczony wcześniej tłuszcz. Całość łączymy dłonią do uzyskania pulpy. Wrzucamy na koniec pokrojoną czekoladę i i jeszcze raz łączymy dłonią.
Ręce moczymy w wodzie, bierzemy odrobinę masy, tworzymy z niej kulkę i ugniatamy na płasko, aby uzyskać spodek. Takie ciastka rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odległości kilku cm od siebie. Pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 175 st. C.
Smacznego!