Gotowany sernik z herbatnikami

DSC05766

Pieczenie sernika nie jest taką prostą sprawą, jakby się mogło wydawać, bo sernik może się przypalić, przepiec, albo pozostać rozpływającą się masą. Proponuję zatem pójść na skróty i skorzystać z przepisu na gotowany sernik. Wystarczy wygospodarować 20 minut i odrobinę cierpliwości, zanim sernik zdąży zastygnąć w lodówce.

Składniki masy serowej:

750 g trzykrotnie zmielonego twarogu

4 jaja

100 g masła

1 szklanka cukru

3/4 szklanki mleka

2 opakowania budyniu waniliowego

DSC05765

Do nieprzywierającego garnka wlewamy dwie łyżki wody i wrzucamy pokrojone w kostkę masło. Stawiamy garnek na średnim ogniu. Gdy masło się rozpuści, dorzucamy ser, jajka i cukier. Jednocześnie przygotowujemy sobie w szklance mleko z budyniami. Od tej pory nieustannie mieszamy masę w garnku za pomocą ubijaczki, aż do momentu uzyskania jednolitej i tężejącej konsystencji. Kiedy masa niemal się gotuje, dolewamy mleko z rozpuszczonymi budyniami. Energicznie mieszamy do chwili, gdy masa mocno zgęstnieje. Zdejmujemy garnek z ognia.

Do przełożenia:

400 g herbatników pełnoziarnistych

Na dnie formy (może być długa keksówka), wyłożonej papierem lub folią, rozkładamy warstwę herbatników. Na tą warstwę wylewamy jeszcze gorącą masę serową. Znowu rozkładamy herbatniki i wylewamy masę. Powtarzamy to tak długo, póki wystarczy nam masy serowej. Ostatnio warstwę powinny stanowić herbatniki.

Dekoracja:

60 g białej czekolady

100 g skórki pomarańczowej

Na ostatnią warstwę herbatników wylewamy rozpuszczoną białą czekoladę. Na lepką jeszcze czekoladę wysypujemy skórkę pomarańczową.

DSC05764

Sernik wstawiamy do lodówki na 12 godzin, aby stężał i dawał się pokroić. Na pół godziny przed serwowaniem, wyciągamy sernik z lodówki.

Smacznego!

admin

Barwna i uśmiechnięta doktorantka w Katedrze Prawa Podatkowego na Wydziale Prawa Uniwersytetu w Białymstoku, która nie może zdecydować się na jedną pasję w życiu.

Może Ci się również spodoba