Gotowany sernik z herbatnikami
Pieczenie sernika nie jest taką prostą sprawą, jakby się mogło wydawać, bo sernik może się przypalić, przepiec, albo pozostać rozpływającą się masą. Proponuję zatem pójść na skróty i skorzystać z przepisu na gotowany sernik. Wystarczy wygospodarować 20 minut i odrobinę cierpliwości, zanim sernik zdąży zastygnąć w lodówce.
Składniki masy serowej:
750 g trzykrotnie zmielonego twarogu
4 jaja
100 g masła
1 szklanka cukru
3/4 szklanki mleka
2 opakowania budyniu waniliowego
Do nieprzywierającego garnka wlewamy dwie łyżki wody i wrzucamy pokrojone w kostkę masło. Stawiamy garnek na średnim ogniu. Gdy masło się rozpuści, dorzucamy ser, jajka i cukier. Jednocześnie przygotowujemy sobie w szklance mleko z budyniami. Od tej pory nieustannie mieszamy masę w garnku za pomocą ubijaczki, aż do momentu uzyskania jednolitej i tężejącej konsystencji. Kiedy masa niemal się gotuje, dolewamy mleko z rozpuszczonymi budyniami. Energicznie mieszamy do chwili, gdy masa mocno zgęstnieje. Zdejmujemy garnek z ognia.
Do przełożenia:
400 g herbatników pełnoziarnistych
Na dnie formy (może być długa keksówka), wyłożonej papierem lub folią, rozkładamy warstwę herbatników. Na tą warstwę wylewamy jeszcze gorącą masę serową. Znowu rozkładamy herbatniki i wylewamy masę. Powtarzamy to tak długo, póki wystarczy nam masy serowej. Ostatnio warstwę powinny stanowić herbatniki.
Dekoracja:
60 g białej czekolady
100 g skórki pomarańczowej
Na ostatnią warstwę herbatników wylewamy rozpuszczoną białą czekoladę. Na lepką jeszcze czekoladę wysypujemy skórkę pomarańczową.
Sernik wstawiamy do lodówki na 12 godzin, aby stężał i dawał się pokroić. Na pół godziny przed serwowaniem, wyciągamy sernik z lodówki.
Smacznego!