Cieciorka z cukinią – gluten free
Proteiny znajdziemy nie tylko w mięsie. Doskonałym ich źródłem są także roślinny strączkowe, których jedzenie jest zalecane przez dietetyków, również ze względu na wysoką zawartość błonnika, wolno uwalnianych węglowodanów, witamin (B1, B6 i E) oraz minerałów (wapń, fosfor, magnez, żelazo, potas). Dlatego przekonuję Was byście wprowadzili do swego jadłospisu dania z ciecierzycy zamiennie nazywanej cieciorką lub grochem włoskim. Dodają one energii, poczucie sytości na dłużej i korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Przygotowanie cieciorki z cukinią nie powinno sprawić Wam najmniejszych kłopotów, bo przepis jest bardzo prosty, a lista składników nieskomplikowana. Mam nadzieję, że przekonacie się, że od czasu do czasu warto zarzucić mięso na rzecz innych produktów, które zawierają białko.
Ilość porcji: 2-3
Składniki:
250 g ciecierzycy
1 cukinia
1 cebula
1 marchewka
1-2 łyżki oleju rzepakowego
1 czubata łyżka majonezu (użyłam Kieleckiego)
2 łyżki mąki kukurydzianej
liście kolendy
przyprawy: papryka słodka, chili, cząber, pieprz czarny
sól
Gotujemy ciecierzycę w osolonej wodzie przez około 50-60 minut, aż do momentu, gdy będzie już ugotowana.
Cukinię kroimy na krzyż, a następnie w plastry. Marchew kroimy w drobną kostkę, a cebulę siekamy drobno. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego cebulę posypaną szczyptą soli. Przysmażamy przez chwilę do zeszklenia. Wrzucamy na patelnię cukinię i marchew, po czym zakrywamy patelnię przykrywką. Dusimy na średnim ogniu. Po 1-2 minutach mieszamy i wrzucamy na patelnię ugotowaną ciecierzycę. Zalewamy całość szklanką ugotowanej wody, dodajmy majonezu, mieszamy całość i przykrywamy. Co chwilę zdejmujemy przykrywkę, żeby pomieszać i sprawdzić czy woda przypadkiem nie wyparowała. Możemy dolać jeszcze trochę wody, jeżeli warzywa nie zdążyły jeszcze się ugotować. Gdy zostało jeszcze trochę płynu na patelni, wtedy dodajemy mąki kukurydzianej i doprawiamy przyprawami – 2 szczypty chilli, 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, 1/2 łyżeczka cząbru, kilka listków posiekanej kolendry oraz pieprz i sól do smaku. Mieszamy całość do momentu, aż płyn zgęstnieje dzięki dodanej mące.
Tak przygotowana cieciorka na pewno doda energii i rozgrzeje w chłodne dni. Możecie jeść ją na ciepło od razu po przygotowaniu, albo również przechować w lodówce i potraktować jako przekąskę na zimno.
Smacznego!