Gryczane babeczki z burakiem na ostro – gluten free
Lubię piec babeczki z kilku względów. Po pierwsze, ich przygotowanie jest dziecinnie proste. Po drugie, przepisy na babeczki można modyfikować, ulepszać, dodawać nowe elementy, a pewne składniki zamieniać przez co uzyskuję zupełnie inny efekt końcowy. Po trzecie, babeczki są poręczne i podzielne, dzięki temu łatwo jest je jeść, a nawet zabrać ze sobą do pracy lub szkoły. Prototyp prezentowanych przeze mnie babeczek skrywających czerwonego buraka pojawił się już na stronie (przepis znajdziecie tutaj ), aczkolwiek ta wersja bazuje na mące gryczanej i nie wymaga przybrania z czekolady. Musicie wiedzieć, że dzięki temu warzywu wypieki bezglutenowe nie będą suche, a dodatkowo babeczki kakaowe bardziej będą przypominały w smaku ciasto czekoladowe. Pychota.
Ilość porcji: 15 babeczek
Składniki:
1 i 1/2 szklanki mąki gryczanej
1/2 szklanki mąki jaglanej
1/2 szklanki ciemnego kakao
1 opakowanie budyniu waniliowego
czubata łyżeczka proszku do pieczenia (gluten free)
1/2 łyżeczki kardamonu
1 płaska łyżeczka cynamonu
1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
3 jaja
1 szklanka mleka
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju rzepakowego
duży burak (otarty na dużych oczkach)
Przygotowujemy dwie miski. W pierwszej mieszamy ze sobą takie składniki suche jak: mąka gryczana, mąka jaglana, kakao, budyń, proszek do pieczenia i przyprawy. W drugiej misce roztrzepujemy jajka, dolewamy do nich mleka i wsypujemy cukier. Mieszamy do momentu aż cukier się rozpuści, wtedy dolewamy oleju i jeszcze raz mieszamy. Zawartość drugiej miski wlewamy do składników suchych i mieszamy trzepaczką tak długo, by pozbyć się grudek. Do masy dorzucamy otartego buraka i finalnie mieszamy.
Masę przelewamy do foremek do 3/4 wysokości. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 170 st. C na ok. 20 minut Wykałaczką możemy sprawdzić, czy babeczki nie są jeszcze surowe w środku.
Babeczki po ostudzeniu możemy podawać bez przybrania, tak jak to widać na zdjęciach lub po uprzednim obsypaniu ich cukrem pudrem czy kakaem.
Smacznego!