Bardzo kakaowe kokosanki z mąką jaglaną – gluten free
Myśl o wyjątkowo kakaowych ciastkach nie dawała mi spokoju już od dłuższego czasu. W końcu przyszła pora przejść do czynów, czego efektem stało się sporządzenie przepisu na nietypowe kokosanki z mąki jaglanej, które w smaku przypominają batonik Bounty. O takie bezglutenowe łakocie właśnie mi chodziło. Może również i Wam przypadną one do gustu.
Ilość porcji: 22 ciastka
Składniki:
1 i 1/3 szklanki wiórek kokosowych
1 szklanka mąki jaglanej
2/3 szklanki cukru
1/2 szklanki ciemnego kakao
4 żółtka i 2 jaja
100 g miękkiego masła śmietankowego (60% tł.)
Mieszamy ze sobą składniki suche: wiórki, mąkę, cukier i kakao. Dodajemy żółtka, jajka i miękkie masło. Łączymy wszystko dłonią albo trzepaczka do uzyskania jednolitej, kleistej masy.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 160 st. C. Do szklanki nalewamy gorącej wody i maczamy w niej łyżkę. Ciepłą łyżką nabieramy trochę masy i kładziemy ją na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Formujemy mokrą łyżką okrągłe ciastko. Kładziemy je w odległości kilku centymetrów od siebie.
Ciastka pieczemy przez 20-25 minut w zależności od wielkości.
Dekoracja:
100 g mlecznej czekolady
3 łyżki mleka
wiórki kokosowe
Czekoladę wraz z mlekiem powoli rozpuszczamy na małym ogniu do uzyskania płynnej i błyszczącej polewy. Jeszcze ciepłe ciastka oblewamy płynną czekoladą, wierzch posypujemy wiórkami i kładziemy ciastka na pergaminie do zastygnięcia.
Takie ciastka najlepiej będą smakowały na 2 lub 3 dzień. Wtedy bowiem stają się bardziej wilgotne i przechodzą smakiem czekolady.
Smacznego!