Serniczki ze stewią i cynamonem – gluten free
Bogate w proteiny i dające sporą dawkę energii śniadanie to dla mnie podstawa udanego dnia. W końcu jest to najważniejszy posiłek, który nie powinien nam umknąć w ferworze zabieganego poranka. Zachęcam zatem do przygotowania prostego i szybkiego przepisu na bezglutenowe serniczki z dodatkiem naturalnego słodziku – stewii.
Ilość porcji: na 2-3 osoby
Składniki:
200 g luźnego i chudego twarogu
2 jaja
2 łyżki maki kukurydzianej
2 łyżki mąki jaglanej
1/2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki stewii w proszku
olej rzepakowy do smażenia
Twaróg ucieramy na gładką masę, aby pozbawić go grudek. Wbijamy do niego jajka i łączymy. Następnie podsypujemy wszystko mąką kukurydzianą i jaglaną, cynamonem oraz stewią. Całość dokładnie mieszamy. Otrzymamy w ten sposób kleistą masę.
Na patelni rozgrzewamy olej. Za pomocą łyżki nabieramy część masy twarogowej i kładziemy ją na rozgrzanym oleju. Serniczki smażymy na średnim ogniu do zarumienienia i spieczenia się wnętrza. Radziłabym nie smażyć zbyt dużych serniczków, żeby nie okazało się później, że w środku są jeszcze surowe.
Serniczki podajemy z jogurtem naturalnym, owocami lub dżemem. W związku z tym, że w przepisie zastosowałam cynamon, serniczki bardzo dobrze będą smakować w towarzystwie jabłek lub ich przetworów.
Smacznego!