Serniczki ze stewią i cynamonem – gluten free

Bogate w proteiny i dające sporą dawkę energii śniadanie to dla mnie podstawa udanego dnia. W końcu jest to najważniejszy posiłek, który nie powinien nam umknąć w ferworze zabieganego poranka. Zachęcam zatem do przygotowania prostego i szybkiego przepisu na bezglutenowe serniczki z dodatkiem naturalnego słodziku – stewii.

Ilość porcji: na 2-3 osoby

Składniki:

200 g luźnego i chudego twarogu

2 jaja

2 łyżki maki kukurydzianej

2 łyżki mąki jaglanej

1/2 łyżeczki cynamonu

2 łyżeczki stewii w proszku

olej rzepakowy do smażenia

Twaróg ucieramy na gładką masę, aby pozbawić go grudek. Wbijamy do niego jajka i łączymy. Następnie podsypujemy wszystko mąką kukurydzianą i jaglaną, cynamonem oraz stewią. Całość dokładnie mieszamy. Otrzymamy w ten sposób kleistą masę.

Na patelni rozgrzewamy olej. Za pomocą łyżki nabieramy część masy twarogowej i kładziemy ją na rozgrzanym oleju. Serniczki smażymy na średnim ogniu do zarumienienia i spieczenia się wnętrza. Radziłabym nie smażyć zbyt dużych serniczków, żeby nie okazało się później, że w środku są jeszcze surowe.

Serniczki podajemy z jogurtem naturalnym, owocami lub dżemem. W związku z tym, że w przepisie zastosowałam cynamon, serniczki bardzo dobrze będą smakować w towarzystwie jabłek lub ich przetworów.

Smacznego!

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *