Jaglane babeczki z mlekiem kokosowym i marchewką – gluten free
Bezglutenowe wypieki są niezwykle sycące i charakteryzują się niepowtarzalnym smakiem. Pragnę Was dzisiaj zachęcić do przyrządzenia jaglanych babeczek, które idealnie zaspokoją głód podczas II śniadania przy kawie. Dzięki użyciu w przepisie mleczka kokosowego są wilgotne w środku i nie wysychają tak szybko jak inne bezglutenowe łakocie.
Ilość porcji: 12 dużych babeczek
Składniki:
2 jaja
1 puszka mleka kokosowego
1/4 szklanki oleju rzepakowego
1 i 2/3 szklanki mąki jaglanej
1/2 szklanki mąki kukurydzianej
1 opakowanie budyniu waniliowego
1/2 szklanki cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia – gluten free
2 marchewki (otarte na małych oczkach)
W jednej misce łączymy składniki suche – mąkę jaglaną, mąkę kukurydzianą, budyń, proszek do pieczenia i cukier. W drugiej misce rozbijamy jajka, dolewamy do nich mleko kokosowe i olej. Mieszamy i wlewamy zawartość do miski ze składnikami suchymi. Łączymy na gładką masę i wrzucamy otarte marchewki.
Masę przelewamy do form na babeczki i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160 st. C przez około 30 minut.
Dekoracja:
40 g gorzkiej czekolady + 2-3 łyżki mleka
chałwa waniliowa
Czekoladę delikatnie rozpuszczamy i łączymy z mlekiem, aby uzyskać płynną polewę. Rozprowadzamy ją po jeszcze ciepłych babeczkach i osypujemy pokruszoną chałwą.
Smacznego!