Babeczki marchewkowe z ziarnami słonecznika i czekolada deserową
Wypieki z dodatkiem marchewki nie są już niczym wyjątkowym lecz często spotykanym deserem w kawiarniach i bistrach. Jeżeli tak jak mi smakują i Wam, polecam Wam przyrządzenie w domu babeczek marchewkowych dodatkowo urozmaiconych takimi składnikami jak prażone ziarna słonecznika i czekolada deserowa. Do dzieła!
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej typ 650
1/2 szklanki cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 jaja
1 szklanka mleka
1/2 szklanki oleju rzepakowego
2 marchewki
4 łyżki ziaren słonecznika
100 g czekolady deserowej (50% kakao)
Do jednej miski przesiewamy mąkę i łączymy ją z proszkiem do pieczenia. W drugiej misce roztrzepujemy jajka, dolewamy do nich mleka i wsypujemy cukier. Mieszamy całość do momentu rozpuszczenia się cukru, dopiero teraz dolewamy oleju i znowu mieszamy. Zawartość drugiej miski wlewamy do pierwszej i dokładnie mieszamy trzepaczką, aby nie pozostało ani jednej grudki. Do tak przygotowanej masy wrzucamy uprażone ziarna słonecznika, pokrojoną drobno czekoladę i otarte na dużych oczkach marchewki. Całość dokładnie mieszamy.
Masę rozprowadzamy równo w formach do babeczek lub papilotkach. Babeczki pieczemy przez ok. 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C.
Takie babeczki nie wymagają większego przybrania poza posypaniem ich cukrem pudrem.
Smacznego!