Złote placuszki z ryżem i warzywami – gluten free
Składniki:
50 g ryżu długoziarnistego
3 jaja
1 marchew
1/4 małego pora
1 ząbek czosnku
ok. 4-6 łyżek mąki kukurydzianej
liście kolendry
przyprawy: kurkuma, chilli
sól
olej rzepakowy do smażenia
Ryż gotujemy lub wykorzystujemy pozostałości ugotowanego ryżu, np. z obiadu. Marchew ścieramy na najmniejszych oczach. Pora i garstkę liści kolendry drobno siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Powyższe składniki łączymy z jajkami. Doprawiamy masę 1/3 łyżeczki kurkumy, chilli i solą do smaku. Zasypujemy stopniowo masę mąką łyżka po łyżce, aż uzyskamy bardziej zwartą konsystencję.
Na rozgrzanym na patelni tłuszczu kładziemy łyżką porcje masy i formujemy z nich kształt płaskiego placka. Smażymy do zrumienienia -mniej więcej będzie to po minucie z każdej strony. Usmażone placki odkładamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Placki możemy podawać z sosem pomidorowym lub śmietanowym z ziołami.
Smacznego!