Mini fritaty z czerwoną soczewicą – gluten free
Idealne na domowe przyjęcia, poręczne w jedzeniu, nadające się jako przekąska do pracy czy szkoły – takie właśnie są mini fritaty przygotowywane na bazie masy jajecznej. Dzisiaj jako główny dodatek do przyrządzenia dania posłużyła mi czerwona soczewica, która jest cennym źródłem białka roślinnego. Fritaty zostały ponadto przyprawiona mieszanką curry i wzbogacone akcentami, kuszącymi wzrok swoim ciepłym kolorem.
Ilość porcji: 6
Składniki:
4 łyżki czerwonej soczewicy
1 cebula
1 marchew
2 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 łyżki słodkiej śmietanki (12 % tł.)
4 jajka
mieszanka przypraw curry (Kamis)
sól
Gotujemy soczewicę, odsączamy z wody i odstawiamy do ostudzenia.
Na patelni smażymy na oleju pokrojoną drobno cebulę obsypaną solą. Do cebuli dorzucamy otartą marchewkę i przez chwilę jeszcze smażymy. Odstawiamy z ognia i ostudzamy.
W misce łączymy ze sobą soczewicę, całą zawartość patelni wraz z olejem, koncentrat pomidorowy, około 1-2 łyżki curry i sól do smaku. Zalewamy całość rozmąconymi jajami ze śmietanką.
Masę przelewamy do form na babeczki i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C przez około 30 minut.
Fritaty można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno.
Smacznego!