Obłędne babeczki kakaowe z rodzynkami – gluten free

dsc08631

Nie jest w dobrym guście przechwalać się na prawo i lewo, ale jak mam nie okazywać swojej radości, skoro stworzyłam przepis na idealne babeczki kakaowe, przy których niech się schowają inne wypieki bezglutenowe. Ba, ośmielę się powiedzieć, że nawet tradycyjne wypieki. Ich smak na długo pozostaje w pamięci, dlatego nie ma co się zastanawiać, tylko pędzić do sklepu do potrzebne produkty.

Ilość porcji: 12

Składniki:

1 szklanka mąki kokosowej

1/2 szklanki mąki kukurydzianej

1/2 szklanki ciemnego kakao

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

3/4 szklanki cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

1 opakowanie budyniu waniliowego

2 jajka

1 i 1/2 szklanki mleka

1/2 szklanki oleju rzepakowego

50 g rodzynek sułtańskich

dsc08629

W jednej misce roztrzepujemy jajka. Dolewamy mleko i olej – mieszamy.

W drugiej misce bardzo dokładnie łączymy ze sobą składniki sypkie, takie jak: dwa rodzaje mąk, cukier, budyń, kakao i sodę. Uważamy na to, by absolutnie pozbyć się grudek mąki kokosowej, gdyż wyglądają one nieestetycznie po zapieczeniu. Do drugiej miski dolewamy płynną masę i mieszamy całość za pomocą ubijaczki.

Masę przelewamy do foremek na babeczki mniej więcej do 3/4 wysokości. Na górze kładziemy po kilka rodzynek. Można również skorzystać z innych bakalii bądź orzechów, jeżeli babeczki mają mieć bogatszą i wartościowszą ozdobę.

Babeczki pieczemy przez około 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 165 st. C. Po wyciągnięciu z piekarnika pozostawiamy je w formach do wystudzenia, zanim wyłożymy je na talerz. Tak podane babeczki w zasadzie nie wymagają dodatkowego przybrania. Wystarczy rozkoszować się ich smakiem.

dsc08627

Smacznego!

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *