Złote ciastka z miodem i kawałkami czekolady – gluten free
Lubię miód, czekoladę i rozpływające się w ustach wypieki, dlatego stworzyłam przepis na złote ciastka z 3 rodzai mąk bezglutenowych z moimi kochanymi dodatkami. Złote ciastka zawierają małą ilość cukru, za to sporo błonnika pokarmowego, dlatego można je potraktować jako zdrowsze małe co nieco.
Ilość porcji: 30 ciastek
Składniki:
2 jajka
150 g miękkiego masła
1/2 szklanki mleka (3,2% tł.)
5 łyżek miodu
3/4 szklanki mąki kukurydzianej
1 szklanka mąki z ryżu brązowego
1 i 1/4 szklanki mąki kokosowej
1/4 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 opakowanie budyniu waniliowego
1/2 łyżeczki soli
100 g gorzkiej czekolady (70% kakao)
W jednej misce roztrzepujemy jajka i mieszamy z mlekiem, miodem i miękkim masłem. W drugiej misce łączymy pozostałe składniki suche: 3 rodzaje mąk, cukier, budyń i sól. Następnie do drugiej miski wlewamy zawartość pierwszej. Mieszamy dokładnie za pomocą ubijaczki/radełka. Czekoladę kroimy na drobniejsze kawałki i dodajemy do masy. Mieszamy całość dokładnie.
Masę rozkładamy na foli aluminiowej i tworzymy długi rulon. Wkładamy go do lodówki na ok. 1 godzinę. Zanim wyjmiemy rulon z lodówki, rozgrzewamy piekarnik do temperatury 160 st. C.
Wyciągamy ciasto z lodówki i wykrawamy z niego jednakowe plastry, które następnie formujemy jeszcze w dłoniach do uzyskania zgrabnego ciastka. Tak przygotowane krążki układamy w kilkucentymetrowych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka pieczemy przez około 25 minut.
Smacznego!