Klasyczne ciasto cytrynowe

dsc08221

Uważam, że czas spędzony w kuchni nie powinien być przesadzony. Ciasto cytrynowe robi się w mgnieniu oka, co jest ogromną zaletą przepisu. Poza tym pięknie pachnie i nie musi być zjedzone od razu. Zatem do dzieła początkujący cukiernicy.

Składniki:

2 i 1/2 szklanki mąki pszennej

3/4 szklanki cukru

opakowanie cukru waniliowego

2 łyżeczki proszku do pieczenia

200 g masła śmietankowego (o obniżonej zawartości tłuszczu – 60%)

1/2 szklanki mleka (3,2 % tł.)

3 jajka

skórka otarta z 1 cytryny – bez białej warstwy

dsc08214

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 st. C. Do pierwszej miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. W drugiej misce ucieramy masło z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy jajka i startą skórkę z cytryny – miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Do masy dolewamy mleka i dosypujemy mąki, ostatni raz dokładnie miksujemy.

Masę przelewamy do średniej wielkości keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem. Ciasto pieczemy przez około 50-60 minut.

Dekoracja:

sok z 1 lub 1/2 cytryny

cukier puder

Z soku z cytryny i cukru pudru sporządzamy lukier. Polewamy nim lekko wystudzone ciasto. Do dekoracji równie dobrze może posłużyć sam cukier puder, jednak sok z cytryny sprawia, że ciasto dostaje dodatkową nutkę aromatycznej kwaśności.

dsc08219

Smacznego! 

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *