Klasyczne ciasto cytrynowe
Uważam, że czas spędzony w kuchni nie powinien być przesadzony. Ciasto cytrynowe robi się w mgnieniu oka, co jest ogromną zaletą przepisu. Poza tym pięknie pachnie i nie musi być zjedzone od razu. Zatem do dzieła początkujący cukiernicy.
Składniki:
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
opakowanie cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g masła śmietankowego (o obniżonej zawartości tłuszczu – 60%)
1/2 szklanki mleka (3,2 % tł.)
3 jajka
skórka otarta z 1 cytryny – bez białej warstwy
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 st. C. Do pierwszej miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. W drugiej misce ucieramy masło z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy jajka i startą skórkę z cytryny – miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Do masy dolewamy mleka i dosypujemy mąki, ostatni raz dokładnie miksujemy.
Masę przelewamy do średniej wielkości keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem. Ciasto pieczemy przez około 50-60 minut.
Dekoracja:
sok z 1 lub 1/2 cytryny
cukier puder
Z soku z cytryny i cukru pudru sporządzamy lukier. Polewamy nim lekko wystudzone ciasto. Do dekoracji równie dobrze może posłużyć sam cukier puder, jednak sok z cytryny sprawia, że ciasto dostaje dodatkową nutkę aromatycznej kwaśności.
Smacznego!