Babeczki z mąki ryżowej z malinami – gluten free

DSC08201

Aksamitne ciasto i subtelna słodycz malin – tego właśnie należy się spodziewać po prezentowanym przeze mnie przepisie. Babeczki, które zawierają w sobie mąkę ryżową i kokosową, świetnie współgrają z delikatnymi owocami sezonowymi. Aż trudno uwierzyć, że są bezglutenowe.

Ilość porcji: 12 babeczek

Składniki:

2 jajka

1/2 szklanki oleju rzepakowego

1 i 1/2 szklanki mleka (3,2 % tł.)

1 szklanka mąki z ryżu brązowego

1 szklanka mąki kokosowej

1/2 szklanki cukru

1 opakowanie budyniu waniliowego

1 opakowanie cukru waniliowego

400 g malin

DSC08199

W misce roztrzepujemy jajka i dolewamy do nich olej, a następnie mleko. Mieszamy całość.

W drugiej misce mieszamy ze sobą składniki suche, takie jak: mąka ryżowa, mąka kokosowa, budyń, cukier i cukier waniliowy. Do tej mieszaniny dolewamy zawartość pierwszej miski. Mieszamy dokładnie do uzyskania jednolitej masy.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 160 st. C. Ciasto wylewamy do 3/4 wysokości foremek na babeczki. Na górze rozkładamy po 5-8 malin. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 40-45 minut.

DSC08194

Po wystygnięciu babeczki możemy posypać cukrem pudrem. Będą doskonale komponować się z kwaśnym towarzystwem, np. sokiem z rokitnika lub cytrusów.

Smacznego!

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *