Babeczki z mąki ryżowej z malinami – gluten free
Aksamitne ciasto i subtelna słodycz malin – tego właśnie należy się spodziewać po prezentowanym przeze mnie przepisie. Babeczki, które zawierają w sobie mąkę ryżową i kokosową, świetnie współgrają z delikatnymi owocami sezonowymi. Aż trudno uwierzyć, że są bezglutenowe.
Ilość porcji: 12 babeczek
Składniki:
2 jajka
1/2 szklanki oleju rzepakowego
1 i 1/2 szklanki mleka (3,2 % tł.)
1 szklanka mąki z ryżu brązowego
1 szklanka mąki kokosowej
1/2 szklanki cukru
1 opakowanie budyniu waniliowego
1 opakowanie cukru waniliowego
400 g malin
W misce roztrzepujemy jajka i dolewamy do nich olej, a następnie mleko. Mieszamy całość.
W drugiej misce mieszamy ze sobą składniki suche, takie jak: mąka ryżowa, mąka kokosowa, budyń, cukier i cukier waniliowy. Do tej mieszaniny dolewamy zawartość pierwszej miski. Mieszamy dokładnie do uzyskania jednolitej masy.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 160 st. C. Ciasto wylewamy do 3/4 wysokości foremek na babeczki. Na górze rozkładamy po 5-8 malin. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 40-45 minut.
Po wystygnięciu babeczki możemy posypać cukrem pudrem. Będą doskonale komponować się z kwaśnym towarzystwem, np. sokiem z rokitnika lub cytrusów.
Smacznego!