Babeczki z płatkami jaglanymi i wiórkami kokosowymi – gluten free

DSC07783

Czasem śniadania wyglądają następująco. W biegu wyciągamy z lodówki jogurt naturalny, myjemy jakiś owoc i łapiemy się za bułeczkę. Niestety ostania opcja w moim przypadku nie wchodzi w grę, ale już taka bezglutenowa babeczka – czemu nie? Prezentowany przepis to wysokobłonnikowa i sycąca propozycja na jedzenie w przelocie, dlatego dobrze jest zrobić babeczki zawczasu, a nuż się przydadzą rano.

Ilość porcji: 12 babeczek

Składniki:

2 jajka

1 szklanka mleka (3,2 % tł.)

1/2 szklanki oleju rzepakowego

***

1 i 1/2 szklanki mąki jaglanej

1/2 szklanki płatków jaglanych (błyskawicznych)

1/2 szklanki wiórek kokosowych

3/4 szklanki cukru pudru

1 opakowanie cukru waniliowego

1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

DSC07772

W jednej misce roztrzepujemy jajka, dolewamy do nich najpierw mleka, a później oleju. W drugiej misce mieszamy ze sobą pozostałe składniki sypkie: mąkę, płatki, wiórki, cukier i sodę. Do drugiej miski dolewamy zawartość pierwszej miski i dokładnie mieszamy trzepaczką.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175 st. C. Ciasto wylewamy do 3/4 wysokości form na babeczki i pieczemy do momentu zarumienienia, czyli przez około 25 minut.

DSC07784

Dekoracja:

100 g czekolady deserowej

wiórki kokosowe

Gdy babeczki lekko ostygną, możemy je udekorować rozpuszczoną czekoladą deserową i wiórkami kokosowymi.

Smacznego!

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *