Ryżowa zapiekanka z cukinią
Czasem przychodzą takie dni, gdy musimy się zresetować – zwłaszcza po imprezie trwającej do 4 rano, i odpuścić sobie zbyt ciężkostrawne dania. Moja mięsożerna natura została dzisiaj poskromiona. Na obiad przygotowałam wegetariańską zapiekankę, której bazą był nieśmiertelny ryż, a głównym składnikiem stała się młodziutka cukinia. Dzięki odpowiednim dodatkom warzywnym, przyprawom i sposobie przyrządzenia z pozoru zwykłe danie nabrało wyrazu.
Składniki:
1 średnia cukinia
1 cebula
1/2 pora
1 puszka pomidorów bez skóry
1 puszka kukurydzy
4-5 łyżek oleju rzepakowego do smażenia
9 łyżek ryżu długoziarnistego
przyprawy: pieprz czarny, papryka słodka, czosnek niedźwiedzi
sól
Ryż gotujemy na sypko – powinien być jeszcze trochę twardy, żeby podczas pieczenia się nie rozgotował.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim do zeszklenia cebulę i pora. Następnie dodajemy pokrojoną w ćwierć plastry cukienę, zmniejszamy nieco ogień i zakrywamy nakrywką. Po 1-2 minutach zalewamy całość zawartością puszki z pomidorami i wrzucamy kukurydzę. Posypujemy solą, aby warzywa zmiękły i straciły nadmiar wody. Dusimy pod przykryciem. Po 5 minutach duszenia, mieszamy zawartość patelni za pomocą szpatułki, tak długo aż nadmiar wilgoci wyparuje; warzywa powinny być otulone gęstym sosem. Na koniec doprawiamy całość przyprawami i solimy w razie potrzeby.
Na dnie naczynia żaroodpornego rozkładamy ugotowany ryż. Na wierzchu kładziemy usmażone warzywa i przykrywamy naczynie nakrywką.
Zapiekankę pieczemy przez 45 minut w 180 st. C.
Smacznego!