Zielona sałatka z awokado i czosnkiem niedźwiedzim
Przedstawiam dzisiaj prosty przepis na wegetariańską sałatkę – bogatą w zdrowe tłuszcze roślinne, z nutą orzeźwienia za sprawą ogórka, octu i przypraw. Jest to sałatka idealna na wiosenne posiłki na świeżym powietrzu. Jeszcze lepiej będzie smakować w towarzystwie równie ożywczego cydru z polskich jabłek.
Składniki:
1 małe awokado
3 liście młodej kapusty pekińskiej
1/3 ogórka bez skóry
1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego
1 łyżka oleju lnianego
1 łyżka octu jabłkowego
przyprawy: liście czosnku niedźwiedziego (wysuszone lub świeże), pieprz cytrynowy
sól
Liście kapusty bez twardej części kroimy na małe paseczki. Ogórka i awokado kroimy w kostkę. Jeżeli się speszymy, po prostu polewamy całość jogurtem, olejem i octem, a jeżeli chcemy postąpić jak należy – przed polaniem, łączymy składniki płynne w oddzielnym naczyniu. Posypujemy całość ok. 2-3 szczyptami czosnku niedźwiedziego (mowa o suszonym), 2-3 szczyptami pieprzu cytrynowego oraz solą do smaku. Mieszamy całość i odstawiamy na kilka minut, żeby smaki się przegryzły.
Smacznego!