Muffiny z mąki jaglanej i kokosowej ze stewią – gluten free

DSC07091

Przedstawiam dzisiaj kolejny przepis na bezglutenowe muffiny. Ciasto przygotowałam z mąki jaglanej i kokosowej, a cukier zamieniłam proszkiem z liści stewii. Nie mogłam sobie jednak odmówić osłodzenia deseru polewą z mlecznej czekolady.

Składniki:

3 jajka

2 szklanki mleka (3,2 % tł.)

3 łyżki oleju kokosowego

1/3 flakonika aromatu migdałowego

***

1 szklanka mąki jaglanej

1 szklanka mąki kokosowej

3 łyżki stewii w proszku

1 łyżeczka sody oczyszczonej

***

kandyzowana skórka pomarańczy

DSC07085

Jajka ubijamy trzepaczką, dolewamy mleka, dodajemy olej i aromat. Wszystkie składniki płynne łączymy ze sobą.

W drugiej misce mieszamy dwa rodzaje mąk, stewię i sodę. Dolewamy do składników sypki, płynną masę jajeczną. Dokładnie mieszamy całość.

Rozlewamy masę do foremek, a na wierzchu rozkładamy skórkę pomarańczową.

Muffiny wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C i pieczemy przez około 30 min.

Dekoracja:

100 g mlecznej czekolady

kilka łyżek mleka

rodzynki

DSC07084

W garnuszku rozpuszczamy na najmniejszym ogniu czekoladę z mlekiem. Uważamy, aby czekolada się nie zważyła. Płynną polewę czekoladową rozprowadzamy na lekko ostudzonych muffinach. Na wierzchu muffin układamy rodzynki.

Smacznego!

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.