Muffiny z mąki jaglanej i kokosowej ze stewią – gluten free
Przedstawiam dzisiaj kolejny przepis na bezglutenowe muffiny. Ciasto przygotowałam z mąki jaglanej i kokosowej, a cukier zamieniłam proszkiem z liści stewii. Nie mogłam sobie jednak odmówić osłodzenia deseru polewą z mlecznej czekolady.
Składniki:
3 jajka
2 szklanki mleka (3,2 % tł.)
3 łyżki oleju kokosowego
1/3 flakonika aromatu migdałowego
***
1 szklanka mąki jaglanej
1 szklanka mąki kokosowej
3 łyżki stewii w proszku
1 łyżeczka sody oczyszczonej
***
kandyzowana skórka pomarańczy
Jajka ubijamy trzepaczką, dolewamy mleka, dodajemy olej i aromat. Wszystkie składniki płynne łączymy ze sobą.
W drugiej misce mieszamy dwa rodzaje mąk, stewię i sodę. Dolewamy do składników sypki, płynną masę jajeczną. Dokładnie mieszamy całość.
Rozlewamy masę do foremek, a na wierzchu rozkładamy skórkę pomarańczową.
Muffiny wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C i pieczemy przez około 30 min.
Dekoracja:
100 g mlecznej czekolady
kilka łyżek mleka
rodzynki
W garnuszku rozpuszczamy na najmniejszym ogniu czekoladę z mlekiem. Uważamy, aby czekolada się nie zważyła. Płynną polewę czekoladową rozprowadzamy na lekko ostudzonych muffinach. Na wierzchu muffin układamy rodzynki.
Smacznego!