Muffiny z amarantusa – gluten free

DSC06855

Dawno nie piekłam czegoś nowego w kuchni, ale w końcu nadszedł ten moment. Powracam do przepisów bezglutenowych, lecz tym razem postawiłam na mąkę z amarantusa, która, poza wieloma składnikami odżywczymi, oferuje nam bardzo wysoką zawartość błonnika – 12 g na 100 g produktu. Deser z amarantusem będzie zdrowszy i przysłuży się naszemu przewodowi pokarmowemu.

Ilość porcji: 10

Składniki:

2 szklanki mąki z amarantusa

2 jajka

3 łyżki cukru

1 łyżka miodu wielokwiatowego

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

szczypta soli

1/2 szklanki mleka

1 łyżka oleju kokosowego

1/2 flakonika aromatu migdałowego

2 łyżki rodzynek

2 łyżki ziaren/pestek (użyłam ziaren słonecznika i pestek dyni)

2 łyżki wiórek kokosowych

DSC06852

W misce ubijamy trzepaczką jajka, miód, cukier, aromat i olej. Następnie dolewamy mleka i mieszamy całość. W drugiej misce mieszamy ze sobą pozostałe składniki, tj. mąkę, sodę, sól oraz dodatki. Do składników suchych dolewamy masę jajeczną i łączymy dokładnie.

Masę porcjujemy za pomocą łyżki i układamy w formach do babeczek. Pieczemy przez około 20 minut (do zrumienienia wierzchu) w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C.

Dekoracja:

100 g mlecznej czekolady

50 ml śmietanki (12% tł.)

wiórki kokosowe

DSC06851

Delikatnie rozpuszczamy czekoladę ze śmietanką – cały czas mieszamy, aby masą się nie zważyła. Gdy jest miękka, ale w dalszym ciągu gęsta, wtedy możemy ją rozprowadzać po lekko ostudzonych muffinach. Na każdym muffinie rozprowadzamy po 1 łyżeczce polewy czekoladowej. Następnie posypujemy muffiny wiórkami kokosowymi.

Smacznego!

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *