Kurczak prawie sauté z pieczonymi pomidorkami
Wychodzę z założenia, że jak już jeść mięso, to mięso, a nie produkt przypominający białko zwierzęce. Wystarczy, że mamy styczność z takimi produktami w fastfoodowych sieciówkach, więc nie powielajmy tego schematu również w domu. Proponuję usmażyć w pełni wartościowy filet bez zbędnej panierki, który na długo zaspokoi głód, wzmocni masę mięśniową i zadowoli podniebienie. Jako dodatek polecam proste w przyrządzeniu pieczone pomidorki.
Składniki kurczaka prawie sauté:
1/2 kg piersi z kurczaka
sok z 1/2 cytryny
1 żółtko
mąka pszenna
przyprawy: papryka słodka, kurkuma, chilli, imbir, pieprz cytrynowy
olej rzepakowy do smażenia
Pierś kurczaka filetujemy na mniejsze, niezbyt grube kawałki. W misce tworzymy nasza domową mieszankę przypraw, na którą składają się: 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej, 1 płaska łyżeczka pieprzu cytrynowego, 1/3 łyżeczki kurkumy, szczypta chilli i szczypta imbiru. Dokładnie posypujemy filety z każdej strony sporządzoną mieszanką, a następnie polewamy filety sokiem z cytryny. Pozostawiamy mięso na 10-15 minut, by mięso skruszało na skutek kwasu cytrynowego.
Gdy mięso już odpoczęło, rozmącamy w misce żółtko i rozprowadzamy je po filetach. Na patelni rozgrzewamy olej. W tym czasie rozkładamy na blacie lub talerzu filety i posypujemy je mąką (za pomocą sitka). Przed położeniem na patelnię, filety otrzepujemy z nadmiaru mąki. Filety smażymy krótko na wysokim ogniu do momentu zrumienienia.
Składniki pieczonych pomidorków:
2 gałązki pomidorków koktajlowych
1 ząbek czosnku
oliwa z oliwek
przyprawy: pieprz, bazylia
sól
/Pomidorki koktajlowe przygotowujemy przed smażeniem kurczaka./ Piekarnik rozgrzewamy do tem. 200 st. C. Na tacce lub brytfannie rozkładamy pomidory, a pomiędzy nimi rozgnieciony ząbek czosnku, który doda wyjątkowego aromatu Polewamy całość odrobiną oliwy z oliwek, solimy, pieprzymy i posypujemy bazylią. Pieczemy przez około 15 minut.
Danie dobrze się będzie komponowało z włoskim makaronem.
Smacznego!