Kurczak prawie sauté z pieczonymi pomidorkami

DSC06397

Wychodzę z założenia, że jak już jeść mięso, to mięso, a nie produkt przypominający białko zwierzęce. Wystarczy, że mamy styczność z takimi produktami w fastfoodowych sieciówkach, więc nie powielajmy tego schematu również w domu. Proponuję usmażyć w pełni wartościowy filet bez zbędnej panierki, który na długo zaspokoi głód, wzmocni masę mięśniową i zadowoli podniebienie. Jako dodatek polecam proste w przyrządzeniu pieczone pomidorki.

Składniki kurczaka prawie sauté:

1/2 kg piersi z kurczaka

sok z 1/2 cytryny

1 żółtko

mąka pszenna

przyprawy: papryka słodka, kurkuma, chilli, imbir, pieprz cytrynowy

olej rzepakowy do smażenia

DSC06387

Pierś kurczaka filetujemy na mniejsze, niezbyt grube kawałki. W misce tworzymy nasza domową mieszankę przypraw, na którą składają się: 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej, 1 płaska łyżeczka pieprzu cytrynowego, 1/3 łyżeczki kurkumy, szczypta chilli i szczypta imbiru. Dokładnie posypujemy filety z każdej strony sporządzoną mieszanką, a następnie polewamy filety sokiem z cytryny. Pozostawiamy mięso na 10-15 minut, by mięso skruszało na skutek kwasu cytrynowego.

Gdy mięso już odpoczęło, rozmącamy w misce żółtko i rozprowadzamy je po filetach. Na patelni rozgrzewamy olej. W tym czasie rozkładamy na blacie lub talerzu  filety i posypujemy je mąką (za pomocą sitka). Przed położeniem na patelnię, filety otrzepujemy z nadmiaru mąki. Filety smażymy krótko na wysokim ogniu do momentu zrumienienia.

DSC06398

Składniki pieczonych pomidorków:

2 gałązki pomidorków koktajlowych

1 ząbek czosnku

oliwa z oliwek

przyprawy: pieprz, bazylia

sól

/Pomidorki koktajlowe przygotowujemy przed smażeniem kurczaka./ Piekarnik rozgrzewamy do tem. 200 st. C. Na tacce lub brytfannie rozkładamy pomidory, a pomiędzy nimi rozgnieciony ząbek czosnku, który doda wyjątkowego aromatu Polewamy całość odrobiną oliwy z oliwek, solimy, pieprzymy i posypujemy bazylią. Pieczemy przez około 15 minut.

Danie dobrze się będzie komponowało z włoskim makaronem.

Smacznego!

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.